Denne appelsinkage er virkelig lækker og er prop fyldt med appelsin! Der er simpelthen ikke noget værre end en appelsinkage, der ikke rigtig smager af appelsin. Derfor er der både appelsinsaft og -skal i dejen, den er penslet med appelsinsirup samt toppet af med en dejlig appelsinglasur.

Gluten- og laktosefri appelsinkage

Til denne opskrift har jeg brugt et raspejern. Et raspejern er på en af siderne på et klassisk rivejern med 4 sider, men du kan også købe det som et enkelt jern.

Raspejern

Jeg har 3 forskellige, da de findes i forskellige grovheder. Den fineste giver mig puré og den groveste giver medium appelsintråde. Jo grovere den er, jo mere appelsinskal får du af appelsinen. Jeg brugte den grove til denne opskrift.

Der skal i alt bruges 6 appelsiner til kagen.

Ingredienser
Kage

* 2 spsk appelsinskal – ca. 4-5 appelsiner (gerne økologiske)
* 210 g melblanding # 1
* ½ tsk bagepulver
* knivspids salt
* 200 g sukker
* ½ spsk vanilje
* 100 g laktosefri smør – stuetempereret
* 3 æg (M/L)
* 1 dl laktosefri yoghurt
* ½ dl appelsinsaft

Sirup

* ½ dl appelsinsaft
* 90 g sukker

Glasur

* 120 g flormelis
* 5 tsk appelsinsaft
* 1 tsk appelsinskal

Fremgangsmåde

Vask appelsinerne grundigt og riv dem på et raspejern.  Bland mel, bagepulver og salt i en skål. Kom sukker, vaniljesukker og smør i en anden skål og pisk det ved medium hastighed i ca. 3 min. Tilsæt æggene et af gangen. Tilsæt yoghurt, appelsinskal og appelsinsaft. Kom til sidst melet i og pisk ved lav hastighed til dejen netop er ensartet. Dejen må ikke overpiskes.

Smør en 22 cm randform eller en springform på 20 cm. Fordelen dejen i formen og bag kagen ved 175 grader. Ved brug af randform skal den have 30-35 min, og ved brug af springform skal den have ca. 30 min. Du kan tjekke om kagen er færdig ved at trykke en trætandstik ned i midten. Hvis kagen er færdig hænger der ikke dej ved, når du trækker den op igen.

Når kagen er ved at være færdig kan du forberede siruppen. Kom sukker og appelsinsaft i en gryde og varm det op til alt sukker er smeltet. Når kagen er færdig pensles et tyndt sirup på bunden af kagen. Jeg gjorde det af to omgange. Når kagen har kølet i 10 min, vendes den ud af formen og resten af siruppen pensles på kagen. Siruppen trænger ind i kagen og giver en dejlig smag, men den giver også kagen en fast ydre og holder således bedre på fugten i kagen.

Når kagen er helt afkølet kommes der glasur på. Bland flormelis, appelsinskal og appelsinsaft. Glasuren skal være så flydende at den løber og giver en tynd glasur men ikke så flydende at alt glasuren løber af kagen, eller at glasuren ikke stivner. Jeg har altid syntes at glasur er en videnskab, men denne gang sad den lige i øjet.

Opbevar kagen ved stuetemperatur.

Mælkefri version

Erstat smør med plantesmør og erstat yoghurten med soya yoghurt.

 

Hvis du kan lide denne opskrift, kan du måske også lide
Print Friendly, PDF & Email