Så kom jeg endelig i gang med at eksperimentere med brunsviger, og resultatet er yderst tilfredsstillende. Udfordringen har været at lave en sød gærdej, der både bliver luftig og blød. Jeg vil anbefale at den laves kort før den skal bruges, og den må meget gerne serveres lun. Det kan ikke undgås, at den bliver lidt tør på 2. dagen, så jeg kom et stykke i mikrobølgeoven i 15 sekunder på højeste varme, og så var den som nybagt.
Det er en meget lille portion dej til en stor form, men galskaben giver mening. Den hæver nemlig til dobbelt størrelse.

Ingredienser

190 g Melblanding Schärs Mix B
1 spsk sukker
knsp. salt
knsp. kardemomme
20 g gær
85 ml laktosefri mælk
35 g laktosefri smør
2 æg (M/L)

130 g laktosefri smør
200 g brun farin

Fremgangsmåde

Smelt smørret og lad det afkøle. Rør mel, sukker, salt og kardemomme sammen.
Mælken lunes og gæren røres ud heri. Tilsæt æg og smør og rør godt rundt. Tilsæt det tørre lidt af gangen. Dejen er klistret, men man kan godt arbejde med den. Beklæd en form på 30 x 20 cm med bagepapir og fordel dejen heri. Lad den hæve lunt og overdækket af et viskestykke i 20-30 min. Jeg foretrækker at varme ovnen op til 50 grader og lader den hæve der.
Imens kagen hæver laver du fyldet ved at varme smør og brun farin op i en gryde, indtil massen er ensartet. Den skal kun let simre, ikke koge.
Prik huller i dejen, med fx. en grydeske. Jeg kommer skeen i lidt vand inden hver prik, for at dejen slipper pænt. Fordel fyldet jævnt over kagen. Bag den ved 200 grader i ca. 25 min.

Lad den afkøle. Den må meget gerne serveres lun.

Mælkefri version

Erstat smør med plantesmør og erstat mælken med ris- eller soyamælk.

 

Hvis du kan lide denne opskrift, kan du måske også lide

 

Print Friendly, PDF & Email