Jeg har lavet to forskellige opskrifter på laktosefrie karameller. Den ene er lavet på kondenseret mælk, og giver mørke karameller med en meget kraftig smag. Den anden er lavet på fløde, og giver lyse karameller som har en let flødesmag.

Jeg valgte at lave den mørke karamel blød og den lyse mere hård. Men man kan jo gøre lige som man har lyst til.

Begge opskrifter giver ca. 60 stykker af 2x2x1 cm.

Ingredienser
Karamel på kondenseret mælk(den mørke)

* 175 g laktosefri kondenseret mælk 
* 130 g sukker
* 60 g laktosefri smør
* 1 tsk flagesalt
* 175 g lys sirup

Karamel med fløde(den lyse)

* 1 dl laktosefri fløde
* 90 g laktosefri smør
* 2,5 spsk vand
* 40 g lys sirup
* 160 g sukker
* ½ tsk flagesalt

Fremgangsmåde

Kom alle ingredienserne i en gryde eller pande med slip-let belægning, og rør det sammen. Varm det op under omrøring.

Som hovedregel skal karamel op på 120-125 grader for blød karamel og 130-135 for hård karamel.

karameller

Jeg valgte at varme karamellen med kondenseret mælk til 125 grader, og jeg fik en dejlig karamel, som er god hvis man skal bruge en karamel der kan formes. Den mister formen en lille smule.
Karamellen med fløde blev varmet op til 130 grader og blev hård, men nem at tygge. Den kan ikke formes, og er derfor god til at overtrække med chokolade.

For en form med bagepapir og smør bagepapiret let. Når karamellen når den ønsket temperatur, kommes den formen. Lad den afkøle til stuetemperatur før den skæres i ønsket stykker.

 

Hvis du kan lide denne opskrift, kan du måske også lide
Print Friendly, PDF & Email